Pizzor - Allt du behöver veta om Pizzor


Pizzadeg

Pizzadeg

Det finns många olika sätt att fixa pizzadeg på och varje riktigt pizzabagare är mycket stolt över sin pizzadeg och avslöjar inte hemligheten hur han gör pizzadegen.

Pizzadegen ursprung

Pizzor och degar liknande våra pizzadegar har funnits i över tusen år i Europa. De första pizzorna som liknar våra med olika fyllning kom på slutet av 1800-talet i Italien.

Första pizzadegen med ost som fyllning

Pizza Margherita togs fram 1889 av pizzabagaren och kocken Raffaele Esposito i syfte att förära pizzan den italienska drottningen Margherita av Savojen. Pizzan bestod förutom av pizzadegen också av tomater (rött), basilika (grönt) och mozzarellaost (vitt) vilket skulle symbolisera färgerna i den italienska flaggan. Detta var det första tillfället då pizzadegens fyllning också bestod av ost.

Att göra pizzadeg och pizza

Olika typer av Pizzadegar

Det finns många olika typer av pizzadegar som man kan använda sig av. Här på pizzadeg.com får då massa bra recept på pizzadeg men det är ju till slut du som avgör vilken pizzadeg som du tycker är den bästa pizzadegen.

Ett antal olika recept på pizzadegar för tjockare panpizzor finns men även glutenfria pizzadegar och pizzadegar för fullkornspizzor. Naturligtvis är pizzadegarna för klassiska tunna italienska pizzor de vanligaste men det kan vara kul att prova på även pizzor med andra pizzadegar.Massor med recept på pizzadeg

Fantastiskt bra pizzadegar:

Pizzadegar

Övriga tips och råd för pizzadegar

Det finns mycket annat man kan lära sig om pizzadegar:

Alternativ till att göra egen Pizzadeg

Om du inte lyckas att göra en bra pizzadeg själv eller inte orkar efter en dag på jobbet finns ett bra alternativ ifall du vill göra egen pizza med familjen. Du kan oftast köpa lösa pizzadegar på pizzeriorna, italienska restauranger eller hos en lokal pizzabagare. Detta blir ofta riktigt bra eftersom de alltid lyckas få pizzadegarna bra och ända kan man få göra pizzan tillsammans med familjen.

Ett annat alternativ är att köpa färdig pizzadeg på vacuumtuber i mataffären men det blir inte alls lika bra som att göra egen pizzadeg eller att köpa den från den lokala pizzerian.

Förvara Pizzadeg

Man kan förvara pizzadeg i kylen eller frysen en kortare tid.

Förvara Pizzadeg i Kylskåpet

I kylskåpet kan du förvara pizzadegen ungefär ett dygn men den brukar bli svår att kavla ut efter en tid.

Förvara Pizzadeg i Frysen

Det går att frysa pizzadeg men den blir inte lika bra som nygjord. Lättast är att kavla ut pizzadegen innan du fryser in den eftersom då tinar den mycket snabbt och det är bara att lägga på fyllningen. Frysta pizzadegar ska förslutas i plast för att behålla fuktigheten. Räkna med att en pizzadeg kan fungera fryst i en till två veckor.